(in print: Ned Tijdschr Tandheelkd oktober 2018; 125: 494)

Kennis over ergonomie ontsloten

Zes themadocumenten beschikbaar via NWVT

Onlangs is kennis van de Stichting Kennisplatform Ergonomie voor Mondzorg (KEM) ontsloten via de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen (NWVT). Deze kennis bestaat uit 6 zogenoemde themadocumenten met betrekking tot de wijze van beroepsuitoefening, ergonomie en werkomstandigheden in de mondzorgpraktijk.

De 6 beschikbaar gekomen themadocumenten zijn primair bestemd voor tandartsen en mondhygiënisten en in sommige gevallen ook voor preventie-assistenten en zijn in diverse samenstellingen geschreven door dr. Ronald Gorter, ing. Petra van der Zwan, Amber Denekamp, prof. dr. Oene Hokwerda en Rolf de Ruijter. Via https://www.nwvt.nu/wetenschap zijn de volgende themadocumenten beschikbaar voor mondzorgverleners:

  1. Preventie van stress en burn-out in de mondzorgpraktijk.
  2. Kwaliteitsmanagement als onderdeel van praktijkmanagement in de mondzorgpraktijk.
  3. De noodzaak van bewegen voor een goede gezondheid tijdens patiëntbehandeling en daarbuiten.
  4. Ergonomische werkwijze bij de patiëntbehandeling.
  5. Werkwijze ergonomisch gebruik behandelmicroscoop in de tandheelkunde.
  6. Houding en werktechniek bij gebruik van ultrasone gebitsreinigingsinstrumenten.

De Stichting KEM is in 2015 opgericht vanwege de toenemende druk op het praktijkmanagement door onder meer de tarieveproblematiek, een toename van wet- en regelgeving, een veranderende zorgvraag van patiënten en vele technologische ontwikkelingen. Doel van de stichting is het bevorderen van een ergonomische aanpak van werkwijze en werkomstandigheden in de mondzorgpraktijk. Dit heeft betrekking op alle activiteiten die nodig zijn voor de mondzorgverlening en voor een duurzame inzet van het mondzorgteam. Het KEM streeft naar bewustwording van goede werkomstandigheden en het beschikbaar stellen van onderbouwde kennis hiervoor, bestaande uit themadocumenten, zonder hierbij informatie van andere organisaties te willen overlappen.

De kennisoverdracht van de Stichting KEM beslaat de 3 domeinen van ergonomie zoals die door de International Ergonomic Association worden omschreven: fysieke ergonomie, cognitieve of mentale ergonomie, en ten slotte sociaal-organisatorische ergonomie.

(Bron: Informatiebulletin KEM, 4 september 2018)

Hartelijk dank voor uw reactie. Uw reactie zal in behandeling genomen worden en na controle worden geplaatst.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
Info
publicatiedatum
11 september 2018
rubriek
Actueel
Gerelateerd