× ABONNEREN

Angst bij kind en de perceptie van ouders

Kindertandheelkunde

Door op 09-04-2021
  • Reacties (0)

Angstlijsten worden regelmatig gebruikt om een inzicht te krijgen in de mate van behandelangst bij kinderen. Uit de literatuur blijkt dat de Children's Fear Survey Schedule-Dental Subscale (CFSS-DS) met 15 situaties waarmee een kind tijdens een bezoek aan de tandarts in aanraking kan komen (bijvoorbeeld instrumenten in de mond of verdoving), betrouwbaar en accuraat is. In de praktijk blijkt dat ouders angstlijsten door tal van ervaringen anders invullen dan kinderen en ouders daardoor ook een gekleurd beeld hebben van de mate van angst bij hun kind.

Beeld: Shutterstock

Het doel van dit onderzoek was de uitkomsten van de kinder- en ouderversie van CFSS-DS en de kind- en ouderversie van de Child’s Past Dental Experience (CPDE) te vergelijken. Aan het onderzoek deden 537 gezinnen met 4- tot 12-jarige kinderen (n = 652) mee. Ouders vulden een sociodemografische vragenlijst en een ouderversie van de CFSS-DS in en onafhankelijk daarvan beantwoordden de kinderen een kinderversie. Alle familieleden beantwoordden vragen over CPDE. De gemiddelde scores van moeders en vaders CFSS-DS verschilden niet significant van elkaar (p = 0,655) maar waren significant hoger dan de scores van hun zonen en dochters (p < 0,001), ongeacht de leeftijd van het kind. Er was een negatieve associatie tussen de leeftijd van de moeder en CFSS-DS-score. Dit gold echter niet voor de vaders. De relatie tussen de CPDE-score tussen de kinderen en beide ouders bleek gering ongeacht het geslacht. De scores van de ouders op de CPDE toonden geen relatie met hun scores in relatie tot beoordeling van de angst voor tandheelkundige behandeling van hun kinderen. De scores van de kinderen met betrekking tot de CPDE waren significant in relatie tot hun huidige behandelangst.

Conclusies. Beide ouders overschatten de behandel­angst van hun zoons en dochters. Er was slechts een geringe relatie tussen ouders en kinderen bij de evaluatie van de CPDE. De uitkomsten van de CFSS-DS ouderversie en de CPDE bleken na evaluatie weinig betrouwbaar te zijn als het gaat om de mate van behandelangst van hun kinderen en eerdere tandheelkundige ervaring.

Bron

Tollili C, Katsouda M, Coolidge,T et al. Child dental fear and past dental experience: comparison of parents’ and children’s ratings. Eur Arch Paed Dent 2020; 21: 597–608.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Informatie

Auteur(s) D.L. Gambon
Rubriek Excerpten
Publicatiedatum 9 april 2021
Editie Ned Tijdschr Tandheelkd - Jaargang 128 - editie 4 - april 2021; 232-233

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog