× ABONNEREN

Kindertandheelkunde in beeld!

Door op 09-07-2021
  • Begin vroeg met voorlichting
  • Nieuwe richtlijn en minimaal invasieve methoden
  • Reacties (0)

Het is goed dat er weer eens uitgebreid wordt stilgestaan bij de ontwikkelingen in de kindertandheelkunde. Hoewel het de laatste jaren mogelijk iets beter lijkt de gaan met de allerjongste kinderen, hebben alle kinderen onze zorg nog steeds hard nodig. De mondgezondheidscijfers blijven zorgelijk, want de mondgezondheid van 11- en 17-jarigen verslechtert. Deze verslechtering is deels toe te schrijven aan een leefstijl met cariogene en erosieve eet- en drinkgewoonten en het deel uitmaken van een maatschappij met veel verleidingen. Daarnaast is er veel aandacht voor de mogelijkheden en oplossingen in de zorg wat niet bijdraagt aan het besef van de eigen verantwoordelijkheid voor mondgezondheid. In veel gezinnen spelen echter vooral de minder kansrijke omstandigheden een belangrijke rol. Het is belangrijk dat mondzorgverleners ouders en kinderen de mondgezondheid bij kinderen gemonitord blijft worden om een duidelijk beeld te houden en hierop te kunnen inspelen. Preventie dient daarbij voorop te staan.

Begin vroeg met voorlichting

Als we ervoor kunnen zorgen dat alle kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 6 maanden met ouders of verzorgers naar een mondzorgverlener gaan voor voorlichting en adviezen over mondgezondheid en ook daarna regelmatig blijven komen, kan tijdig ingespeeld worden op veranderingen en mogelijke problemen. Zo kan niet alleen de ziekte cariës grotendeels worden voorkomen of vroegtijdig worden opgespoord, maar wordt ook de kans op het ontwikkelen van behandelangst een stuk kleiner. Immers, het regelmatig bezoeken van een tandarts of mondhygiënist waarbij spelenderwijs gewenning aan stoel en instrumenten plaatsvindt, zorgt voor een positieve beleving. Helemaal als de behandeling met een compliment wordt afgesloten.

Om kinderen al op jonge leeftijd te bereiken zijn er diverse initiatieven, waaronder de projecten Gezonde Peutermonden en Giga Gaaf waarbij de rol van de consultatiebureaus bij de mondzorg wordt onderzocht. Beide projecten lijken veelbelovend. Bij alle projecten en initiatieven spelen de tandartsen-algemeen practici samen met hun team van mondhygiënisten en preventieassistenten natuurlijk de belangrijkste rol. Sta open voor een consult van een kind van 6 maanden en neem de tijd om voorlichting en adviezen op maat te geven.

Nieuwe richtlijn en minimaal invasieve methoden

Al meer dan 20 jaar wordt veelvuldig gepubliceerd over minimaal invasieve tandheelkunde in de kindertandheelkunde. De NRCT- maar ook de ART-methode en de Hall-techniek hebben al ruimschoots hun sporen verdiend. Toch komt dit in de dagelijkse praktijk nog niet overtuigend naar voren.

In de nieuwe richtlijn ’Mondzorg voor jeugdigen, preventie en behandeling van cariës’, nemen deze minimaal invasieve methoden echter een belangrijke plaats in. Dit zorgt er hopelijk voor dat ook mondzorgverleners voor wie de implementatie van deze methoden nog niet gemeengoed was, deze methoden gaan toepassen. Het kind dient centraal te staan en de genoemde methoden worden over het algemeen door kinderen als prettiger ervaren dan een conventionele restauratie. Kennis van deze methoden en de toepassing is dus noodzakelijk en daarom in deze editie veel aandacht voor niet alleen de wetenschappelijke achtergrond van deze methoden, maar ook de tips en trucs voor de dagelijkse toepassing ervan.

21ntvt046_01.jpg

(Foto: Joost Hoving)

De nieuwe KIMO richtlijnen ‘Mondzorg voor jeugdigen’ zijn overigens een stuk omvangrijker geworden dan vooraf gedacht. Omvatte de richtlijn uit 2012 nog de gehele kindertandheelkunde, ditmaal is gekozen om alleen antwoord te geven op de meest voorkomende vragen uit de praktijk. De bedoeling was om zo tot een compactere, handzame richtlijn te komen. Compact zijn de richtlijnen niet geworden, wel makkelijker te raadplegen door de handige digitale opzet waardoor de benodigde informatie snel te vinden is. Zoals antwoord op vragen als ‘wanneer maak ik nieuwe bitewingopnamen? Welke behandeling pas ik toe bij een glazuurlaesie in een melkelement?’. Ik raad u dan ook dan ook zeker aan de richtlijnen eens te bekijken, de verwijzingen in de artikelen nodigen daar ook toe uit.

Ik ben trots op en blij met alle auteurs die bijdragen hebben geleverd aan dit themanummer waarin de verschillende facetten van de kindertandheelkunde voor het voetlicht worden gebracht: hartelijk dank voor jullie enthousiaste reacties en inbreng!

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog