× ABONNEREN

Vegetarisch dieet en mondgezondheid

Sociale tandheelkunde

Door op 06-11-2020
  • Reacties (0)

Vegetarisme volgt een voedingspatroon waarin vlees, gevogelte en vis ontbreken. Hiervoor kunnen diverse redenen zijn, zoals gezondheid, persoonlijke ethiek, milieu of sociale bezorgdheid. Eerder werd gedacht dat een vegetarisch dieet tot een verhoogd risico op voedingsdeficiënties zou leiden. Er worden echter steeds meer positieve bijdragen aan de gezondheid aangetoond, zoals op de BMI-index, het cholesterolgehalte, glucosespiegels en het risico op hart- en vaatziekten en kanker. Het doel van dit onderzoek was een systematisch overzicht te maken van de relatie tussen het volgen van een vegetarisch dieet en tandheelkundige ziektes.

De volgende databases werden systematisch doorzocht tot half april 2019: PubMed, EMBASE, Web of Science en CINAHL. De onderzoekers selecteerden oorspronkelijke onderzoeken die tandheelkundige gezondheidsaspecten vergeleken tussen vegetariërs en niet-vegetariërs. De kwaliteit van de onderzoeken werd beoordeeld met behulp van de Newcastle-Ottawa schaal. Wanneer bepaalde karakteristieken op het gebied van de tandheelkundige gezondheid driemaal of meer op een vergelijkbare wijze werden gerapporteerd, werd een meta-analyse uitgevoerd.

In dit literatuuronderzoek werden 21 artikelen (18 onderzoeken) geïncludeerd. Uit de meta-analyse bleek dat een vegetarisch dieet geassocieerd was met een hogere kans op tanderosie (OR 2,40; CI 1,24 -4,66, p = 0,09) en met een lagere DMFT-score (gemiddeld verschil 0,15; CI -0,29 - -0,02, p = 0,023). De laatste bevinding was niet significant als alleen onderzoeken met volwassenen werden opgenomen. De kwaliteit van de onderzoeken was slecht. Voor andere tandheelkundige variabelen kon geen analyse worden uitgevoerd omdat daarvoor te weinig data voorhanden waren. Verder was er tegenstrijdig bewijs voor de relatie tussen een vegetarisch dieet en cariës dan wel het aantal aanwezige natuurlijke gebitselementen.

Conclusie. Binnen de beperkingen van dit onder­zoek, wijzen de resultaten op een associatie tussen het volgen van een vegetarisch dieet en een groter risico op tand­erosie.

Bron

Smits KPJ, Listle S, Jevdjevic M. Vegetarian diet and its possible influence on dental health: a systematic literature review. Community Dent Oral Epidemiol 2020; 48: 7-13.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog