× ABONNEREN

Vermogen van tandartsen om angst bij patiënten in te schatten

Sociale tandheelkunde

Door op 05-06-2020
  • Reacties (0)

Angst voor de tandheelkundige behandeling is een veelvoorkomend fenomeen en een uitdaging voor tandartsen. Ongeveer 75% van de Amerikaanse tandartsen vindt behandelangst de grootste barrière om adequate tandheelkundige zorg te verlenen. Patiënten met behandelangst zijn sneller geneigd hun tandartsafspraken af te zeggen of niet na te komen. Dit leidt tot uitstel van behandeling bij de patiënt en vermindering van inkomsten bij de tandarts. Het doel van dit onderzoek was het bepalen van het vermogen van clinici om behandelangst te kunnen inschatten.

In totaal hebben 104 clinici (tandartsen en mondhygiënisten) van 24 openbare tandartspraktijken in de regio Ostergotland (Zweden) 1.128 volwassen patiënten onderzocht tijdens hun afspraak bij de tandarts. De patiënten beoordeelden hun behandelangst met behulp van de gemodificeerde tandheelkundige angstschaal en een visuele analoge schaal. Na de test beoordeelden de tandheelkundige clinici het niveau van de tandheelkundige angst op de visuele analoge schaal. De correlatie tussen beoordeling van behandelangst door clinici en patiënt was 0,45. Bij hoogangstige patiënten was er geen correlatie tussen de beoordeling door de clinici en die door de patiënten. Clinici beoordeelden behandelangst lager dan hun patiënten deden, vooral als hun patiënten een hoge behandelangst hadden. Het vermogen om goed te beoordelen was beter als de clinicus of patiënt ouder was. Er was een omgekeerde associatie tussen de zelfverzekerdheid van clinici en hun vermogen om de behandelangst van hun patiënt goed in te schatten.

Conclusie. Clinici zijn niet succesvol in het identificeren van behandelangst bij hun patiënten zonder de hulp van zelfbeoordelingsinstrumenten. Een visuele analoge schaal is een geschikt hulpmiddel om behandel­angst vast te stellen.

Bron

Hoglund M, Bagesund M, Shahnavaz S, Wårdh I. Evaluation of the ability of dental clinicians to rate dental anxiety. Eur J Oral Sci 2019 ; 127: 455-461.

Meer lezen? Log in of word abonnee

Reacties

Om ook te reageren moet u eerst inloggen (alleen voor abonnees).

Nog geen abonnee? Registreer vandaag nog