× ABONNEREN

onafhankelijk. onderzoekend. onderscheidend.

Nieuwe editie NTVT

cover_mei22_omlijnd.jpg

Lees de nieuwste editie van van het NTVT met:

en wordt in een casus de afname van trigeminusneuralgie na herstel van de verticale dimensie besproken.

Leer ten slotte in 'Expert uitgelicht' NTVT bestuurslid én spreker van DentTalk webinar op 24 mei aanstaande, dr. Erwin Berkhout, beter kennen.

Naar mei-editie

donderdag 12 mei 2022

Zure plaque zichtbaar gemaakt

Onderzoekers hebben een optische pH-meter ontwikkeld om de zuurtegraad van plaque te meten. Ze hopen dat deze kan bijdragen aan meer accurate screening van de biochemische processen die van invloed zijn op het glazuur.

Lees bericht

dinsdag 10 mei 2022

De impact van implantaatgedragen gebitsprotheses

Patiënten die een overkappingsprothese in de boven- of onderkaak kregen, meldden een verbetering van hun mondgezondheid, kwaliteit van leven (OHQoL) en spraak. Toch zien logopedisten dat de spraak bij een implantaatgedragen gebitsprothese nog steeds problemen blijft opleveren.

Lees bericht

woensdag 4 mei 2022

Extraheren met rede(n)

Op de man af gevraagd zeggen tandartsen terughoudend te zijn om gehoor te geven aan een verzoek gebitselementen te extraheren zonder tandheelkundige noodzaak. Toch komt dit vaak voor, vooral wanneer een patiënt een conserverende behandeling niet kan betalen.

Lees bericht

dinsdag 26 april 2022

Peter Nolte benoemd tot bijzonder hoogleraar Orthopedie aan ACTA

Dr. Peter Nolte is per 1 april 2022 benoemd tot bijzonder hoogleraar Orthopedie, in het bijzonder het translationeel tandheelkundig onderzoek. “Translationeel onderzoek is voor mij het belangrijkste,” stelt hij. “Van wat we in de kliniek zien, wil ik begrijpen welke processen daarbij betrokken zijn. En omgekeerd: ik wil ideeën die in het laboratorium ontstaan ook in de kliniek gaan toepassen.”

Lees bericht

dinsdag 26 april 2022

In memoriam prof. dr. Heinz Renggli

Op 11 april 2022 overleed prof. dr. Heinz Renggli in Malden op 85-jarige leeftijd.Van 1976 tot 2001 was hij hoogleraar Parodontologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen met als leeropdracht: Restauratieve tandheelkunde, in het bijzonder de Parodontologie.

Lees bericht

maandag 25 april 2022

Hoe los ik deze puzzel op?

Columnist Marijke Westerduin is bezig om passende nascholing te ontwikkelen voor tandartsen in Senegal. Maar dit blijkt nog een hele puzzel. ‘Ik breek mijn hersens over de vraag welke verbeteringen toepasbaar zijn zonder de effectiviteit te verminderen of de kosten hoger te maken.’

Lees bericht

DentTalk webinar

ntvt_intro_beeld_24mei.jpg

Het NTVT biedt naast het tijdschrift, de website, kennistoets en podcasts ook onderscheidende DentTalk webinars. Hierin wordt de vertaalslag gemaakt van wetenschap naar praktijk, op basis van onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek. Schrijf je nu in via een van de opties: Premium, Plus en Basis.

Registreren

Alle webinars

Podcast aflevering 28: Mondzorg over grenzen

Tandarts Marijke Westerduin is columnist voor het NTVT en vrijwilliger bij de christelijke hulporganisatie Mercy Ships. In 2007 studeerde ze af aan het Radboud UMC en werkte daarna in zowel de algemene praktijk als in een kliniek voor kindertandheelkunde. Naast de algemene praktijk heeft ze ook 7 jaar als docent gewerkt aan de opleiding tandheelkunde van het Radboud UMC. Op dit moment werkt zij als tandarts, zogenoemde lead dentist, in West-Afrika als vrijwilliger en draagt ze zorg voor zowel patiënten als het online opleiden van tandheelkundestudenten van de Gamal Abdel Nasser University in Conakry, Guinee. Haar grootste droom is om de toegang tot mondzorg in West-Afrika te verbeteren. In deze DentTalk podcast (online: 16 mei 2022) gaat hoofdredacteur dr. Casper Bots met Marijke in gesprek over haar werkzaamheden in West-Afrika.

 

Naar alle podcasts

marijke_westerduin_4kant_podbean.jpg

Overijssel en Limburg hoogste percentage Gewoon Gaaf-praktijken

deze_maand_2205_02_cms_omlijnd.jpg

Het Ivoren Kruis presenteert op haar website een overzicht van alle mondzorgpraktijken waarin de Gewoon Gaaf-methode is geïmplementeerd. In Nederland zijn dit er 526, bestaande uit 467 tandarts- en 59 mondhygiënistpraktijken. Op basis van gegevens uit de tandartsenadministratie van de KNMT is per provincie nagegaan hoe dit aantal Gewoon Gaaf-praktijken zich verhoudt tot het totale aantal praktijken. Het aandeel ‘Gewoon Gaaf’-praktijken varieert van 4% in Flevoland tot 16% in Overijssel en Limburg/
(Bron: Staat van de Mondzorg/KNMT, 2022).

In het artikel van Catherine Volgenant, Karen Elsenberg en Katarina Jerković-Ćosić worden de resultaten gepresenteerd van hun onderzoek naar de ervaringen, barrières en behoeften van gebruikers van de Gewoon Gaaf cariëspreventiemethode.

Naar editie

TANDHEELKUNDESTUDENTEN OPGELET!

Het NTVT zoekt junior NTVT-redactieleden

Het NTVT is geïnteresseerd in jouw mening! Om te weten wat er leeft onder de toekomstige generatie tandartsen en mondzorgverleners, willen wij onze redactie aanvullen met een zogenoemde redactieadviesraad bestaande uit 3 masterstudenten tandheelkunde (van elke faculteit 1 student).

Meer informatie en hoe aanmelden?

Aanmeldtermijn is verlengd naar 5 juni 2022.

 

oproep_junior_redactielid_nb.jpg

Enquête over behandelangst

enquete_behandelangst_flexlane.jpg

Doe mee aan de NTVT enquête over behandelangst. De novembereditie van dit jaar wordt  gewijd aan het thema Behandelangst. Het NTVT is benieuwd naar de mening van alle mondzorgverleners over dit thema. Doe mee aan de online peiling die bestaat uit 10 korte stellingen, het invullen duurt maximaal 2 minuten. De resultaten van dit onderzoek worden gepubliceerd in de thema-editie van november 2022 worden gepubliceerd in het NTVT. 

Alvast veel dank voor je deelname aan deze enquête!

Invullen kan tot 1 augustus 2022.

Doe mee aan dit onderzoek!

E-pub excerpten

kindertandheelkunde_2020.jpg

Kindertandheelkunde

Omgang met no show in kindertandheelkunde

Een tandheelkundig team speelt een belangrijke rol bij de follow-up van kwetsbare kinderen en mogelijk bij het onderkennen van onveilige situaties wanneer tandheelkundige afspraken worden gemist. Wat is het belang van een no show traject bij het missen van tandheelkundige afspraken en hoe implementeer je het in de praktijk?

Lees dit excerpt

 

algemene_ziekteleer_2020.jpg

Algemene ziekteleer

Medicamenteuze preventie en therapie van COVID-19

Het renine-angiotensine-aldosteronsysteem (RAAS) is een belangrijk regelmechanisme van lever en nieren. In het RAAS kan met medicatie worden ingegrepen om de bloeddruk te verlagen. Is dit een aanknopingspunt voor preventie en therapie van COVID-19? Lees meer over wat wetenschappers recent hebben bedacht.

Lees dit excerpt

tandheelkundig_onderwijs_2020.jpg

Tandheelkundig onderwijs

Werksituatie en vooruitzichten pas afgestudeerde tandartsen

Het aantal opleidingsplaatsen tot tandarts is in Nederland relatief beperkt. In het academisch jaar 2018-2019 bedroeg dat 259, verdeeld over de 3 faculteiten in Amsterdam, Nijmegen en Groningen. Het doel van dit onderzoek was te beschrijven wat de intenties en vooruitzichten waren van pas afgestudeerde tandartsen.

Lees dit excerpt

Humaan papillomavirus-vaccinatie nu ook beschikbaar voor jongens: informatie voor mondzorgverleners

Sinds kort krijgen zowel meisjes als jongens vanaf 10 jaar een uitnodiging voor een humaan papillomavirus (HPV)-vaccinatie vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie beschermt tegen een langdurige infectie met HPV, die kan leiden tot kanker  van de baarmoederhals, anogenitale regio en orofarynx. Naast maligne aandoeningen kan een HPV-infectie ook leiden tot benigne aandoeningen van de huid en in de mondholte. Patiënten kunnen zich wenden tot hun mondzorgverlener met vragen over HPV en orofarynxkanker. Mondzorgverleners kunnen een rol spelen in de preventie van HPV-gerelateerde aandoeningen door counseling van hun patiënten over HPV.

Lees de elektronische voorpublicatie van het artikel ‘Humaan papillomavirus-vaccinatie nu ook beschikbaar voor jongens: informatie voor mondzorgverleners’ van M.R. Poelman, H.S. Brand, D.H.J. Jager en J.G.A.M. de Visscher, zodat je vragen van patiënten kunt beantwoorden. De gedrukte versie wordt gepubliceerd in de juni-editie die op 7 juni 2022 verschijnt.

Naar artikel

 

22ntvt015_03_web_hoofdafb.jpg

kennistoets.png

Geaccrediteerde nascholing

Iedere editie van het tijdschrift bevat een kennistoets, gebaseerd op de artikelen in die editie. Daarnaast krijg je als onderdeel van je abonnement toegang tot de e-learning 'Acute situaties in de tandartspraktijk'. Ben je abonnee? Je vindt de toetsen en e-learning in het persoonlijk online dossier.

Mijn NTVT

De nascholingen van NTVT zijn geaccrediteerd door het Q-Keurmerk en erkend door het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) en het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM).

Waarom NTVT?

Als wetenschappelijk platform met een rijke historie van 125 jaar is NTVT onmisbaar voor de mondzorgverlener van vandaag. Met een abonnement op NTVT krijg je jaarlijks:

  • 11 edities van het vernieuwde tijdschrift op papier en digitaal
  • Toegang tot de online database met alle artikelen
  • De nieuwste inzichten in de mondzorg, peer-reviewed
  • Toegang tot kennistoetsen, e-learnings en podcasts
  • Wetenschappelijke kennis vertaald naar de praktijk
  • De mogelijkheid 11x de NTVT-kennistoets te maken
  • Q-Keurmerk-geaccrediteerde nascholingspunten te behalen (KRT: 3 punten per kennistoets; KRM: 2 punten)
  • Automatische registratie behaalde KRT-/KRM-punten

Neem een abonnement

abonneren.png

Heb je je bachelordiploma tandheelkunde gehaald en ga je een master doen?

Gefeliciteerd! Het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde wil jou graag het NTVT-masterabonnement cadeau doen voor een periode van maximaal vier jaar (drie jaar masterstudie en één jaar na jouw afstuderen). Heb je al een studentenabonnement? Dan kun je dat per direct omzetten in een Masterabonnement.

Lees verder