× ABONNEREN

onafhankelijk. onderzoekend. onderscheidend.

Nieuwe editie NTVT

omslag_xml.png

Lees de nieuwste editie van van het NTVT waarin wordt ingegaan op:

en handig om te weten voor de interactie met patiënten:

Tevens wordt in de rubriek Actueel promovenda Mieke Bakker geïnterviewd over haar onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen ouderen met en zonder eigen dentitie.

Naar aprileditie

vrijdag 9 april 2021

Levert een eigen dentitie gezondheidswinst op?

"We hopen een antwoord te kunnen geven op de vraag of het inzetten op het behoud van een eigen dentitie en/of het plaatsen van implantaten voor een overkappingsprothese uiteindelijk ook op de langere termijn gezondheidswinst zal opleveren", aldus Mieke Bakker.

Lees bericht

vrijdag 19 maart 2021

Paracetamol niet werkzaam bij dementie

Pijn bij dementerende ouderen kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van leven. Het gebruik van paracetamol op vaste tijden heeft echter geen positief effect op de kwaliteit van leven van patiënten met vergevorderde dementie en die al een lage kwaliteit van leven hebben.

Lees bericht

maandag 15 maart 2021

Elsbeth Kalenderian nieuwe decaan ACTA

Prof. dr. Elsbeth Kalenderian is door de colleges van bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) benoemd tot decaan van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA).

Lees bericht

E-pub excerpten

Prothetische tandheelkunde

Effectiviteit van polijstsystemen

Het doel van dit onderzoek was om de effectiviteit van verschillende polijstsystemen op de oppervlakteruwheid van keramische materialen te evalueren met behulp van een profilometer, een Environmental Scanning Electron Microscope (ESEM) en een Atomic Force Microscope (AFM).

Lees dit excerpt

 

Kindertandheelkunde

Wekedelentrauma na lokale anesthesie bij kinderen

Het doel van dit onderzoek was de prevalentie van deze trauma’s bij kinderen met en zonder verstandelijke beperking in relatie tot de wijze van toediening van lokaal anesthesie te evalueren en te vergelijken.          

  

Lees dit excerpt

Algemene ziekteleer

Betrouwbaarheid van xerostomievragenlijsten

De doelstelling van dit onderzoek was de betrouwbaarheid van de vragenlijst Xerostomia Inventory (XI) en de verkorte versie daarvan, de Summated Xerostomia Inventory (SXI), aan te scherpen door ze te onderwerpen aan de hedendaagse methoden voor bepaling van de betrouwbaarheid van een vragenlijst.

Lees dit excerpt

Twee derde van de volwassenen verzekerd voor tandartskosten

deze_maand_2104_svdm_web_actueel_en_flexlane.jpg

In Nederland vergoedt de verplichte basisverzekering de belangrijkste zorg. Voor de zorg die daarbuiten valt, kunnen mensen zich aanvullend of uitgebreider verzekeren. Voor volwassenen is dat bijvoorbeeld voor de kosten van tandheelkundige zorg. Volgens Vektis, het informatiecentrum voor de zorg, had in 2020 83% van de volwassenen een aanvullende verzekering afgesloten. Meestal ging het daarbij ook om dekking voor tandartskosten, al of niet in combinatie met een dekking voor andere zorgkosten. Omgerekend komt het erop neer dat 66% van alle volwassenen zich in 2020 voor tandartskosten had verzekerd.

(Bron: Staat van de mondzorg/KNMT, 2021).

 

Marit de Ridder en Annemarie Schuller beschrijven in hun artikel ‘18 jaar:  Verstandig kiezen! Informatievoorziening rond veranderende verzekeringsstatus’ hun onderzoek naar de informatievoorziening aan 18-jarigen over aanvullende verzekeringen tegen mondzorgkosten. Zie voor de uitkomsten hiervan hun artikel.

Naar editie

DentTalk webinar

ntvt_webinar_intro_20apr.jpg

Het NTVT biedt naast het tijdschrift, de website, kennistoets en podcasts ook onderscheidende DentTalk webinars. Hierin wordt de vertaalslag gemaakt van wetenschap naar praktijk, op basis van onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek. Schrijf je nu in via een van de opties: Premium, Plus en Basis.

Registreren

Podcast aflevering 17: Morfodysfore stoornis in de tandheelkunde

Driekwart van de Nederlanders is bezorgd over zijn of haar uiterlijk. Wanneer de ontevredenheid over het lichaamsbeeld ook samengaat met toenemend lijden of beperkingen in het dagelijks functioneren, wordt gesproken van een morfodysfore stoornis. Als tandarts of mka-chirurg kan je hierdoor te maken krijgen met patiënten die om een invasieve behandeling vragen voor vrijwel niet opvallende dentale of esthetische onvolkomenheden. In deze DentTalk podcast (publicatiedatum: 11 maart 2021) gaat NTVT hoofdredacteur dr. Casper Bots hierover in gesprek met psychiater dr. Nienke Vulink en tandarts en psycholoog dr. Miriam Bildt.

 Naar alle podcasts

ntvt_logo_denttalk_rgb.jpg

Wat is jouw mening over de mondzorg bij de jeugd?

afbeelding_peiling_web.jpg

De juli/augustus-editie van dit jaar zal gaan over de mondzorg voor jeugdigen. In het thema zal onder andere aandacht zijn voor cariësmanagement bij kinderen. Daarnaast zal de preventieve mondzorg besproken worden. Hoe stel je ouders open voor jouw adviezen en wat is het effect van lifestyle en voeding op de mondgezondheid?

Wat vind jij van de nieuwe richtlijn voor de jeugd? Het NTVT is benieuwd naar de mening van alle mondzorgverleners over mondzorg voor jeugdigen. Doe mee met deze peiling die bestaat uit 10 stellingen en een aantal aanvullende vragen. De resultaten van dit online-onderzoek worden gepubliceerd in het NTVT-themanummer ‘Mondzorg voor jeugdigen’. Alvast veel dank voor je deelname aan deze peiling! Invullen van deze enquête kan tot en met 23 april 2021.

 

Laat je stem horen

kennistoets.png

Geaccrediteerde nascholing

Iedere editie van het tijdschrift bevat een kennistoets, gebaseerd op de artikelen in die editie. Daarnaast krijg je als onderdeel van je abonnement toegang tot de e-learning 'Acute situaties in de tandartspraktijk'. Ben je abonnee? Je vindt de toetsen en e-learning in het persoonlijk online dossier.

Mijn NTVT

De nascholingen van NTVT zijn geaccrediteerd door het Q-Keurmerk en erkend door het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) en het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten (KRM).

Waarom NTVT?

Als wetenschappelijk platform met een rijke historie van 125 jaar is NTVT onmisbaar voor de mondzorgverlener van vandaag. Met een abonnement op NTVT krijg je jaarlijks:

  • 11 edities van het vernieuwde tijdschrift op papier en digitaal
  • Toegang tot de online database met alle artikelen
  • De nieuwste inzichten in de mondzorg, peer-reviewed
  • Toegang tot kennistoetsen, e-learnings en podcasts
  • Wetenschappelijke kennis vertaald naar de praktijk
  • De mogelijkheid 11x de NTVT-kennistoets te maken
  • Q-Keurmerk-geaccrediteerde nascholingspunten te behalen (KRT: 3 punten per kennistoets; KRM: 2 punten)
  • Automatische registratie behaalde KRT-/KRM-punten

Neem een abonnement

abonneren.png

Heb je je bachelordiploma tandheelkunde gehaald en ga je een master doen?

Gefeliciteerd! Het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde wil jou graag het NTVT-masterabonnement cadeau doen voor een periode van maximaal vier jaar (drie jaar masterstudie en één jaar na jouw afstuderen). Heb je al een studentenabonnement? Dan kun je dat per direct omzetten in een Masterabonnement.

Lees verder