× ABONNEREN

onafhankelijk. onderzoekend. onderscheidend.

Webinar dinsdag 26 mei: Lang leve de restauratie: of toch niet?! Van 'garantie tot de deur' tot duurzaam herstel.

Het NTVT biedt naast het tijdschrift, de website, kennistoets en podcasts ook onderscheidende DentTalk webinars. In de onderscheidende NTVT DentTalk Webinars wordt de vertaalslag gemaakt naar de praktijk, op basis van onafhankelijk en wetenschappelijk onderzoek.

In het 7e NTVT DentTalk-webinar wordt ingegaan op: De levensduur van restauranties. Hoe gaan ze zo lang mogelijk mee en welke factoren zijn daarbij belangrijk?

Docent is dr. Mark Laske

foto_2_verkleint.jpg

Aan het eind van deze webinar je de risicofactoren op restauratie falen en heb je de wetenschappelijke bagage om een goed gefundeerd antwoord aan je patiënt te geven.

Programma:

 • Lang leve de restauratie?!
  Dit zijn de belangrijkste factoren voor een succesvolle restauratie
  Zo verbeter je je kwaliteit
  Was amalgaam niet veel beter dan composiet?

 • Casuïstiek: wel of niet restaureren?
  Wanneer behandel je wel en wanneer niet?
  Wanneer behandel je wel en wanneer niet?

 • Mondzorg in Noorwegen
  Hebben alle Noren een stralend en gezond gebit?
  Zo gaat Noorwegen om met het Sars-CoV-2 virus in de praktijk.

Deze webinar is op dit moment voor iedereen gratis toegankelijk. Tijdens de sessie is het via de Q(uestion) & A(nswer) functie mogelijk vragen te stellen aan de docent.

Na registratie ontvangt u op het opgegeven e-mailadres een link, waarmee u rechtstreeks naar de webinar wordt geleid. Deze link wordt om 19:45 uur geactiveerd. Om 20:00 uur start de webinar (let op: nieuwe aanvangstijd), die uiterlijk tot 21:00 uur duurt. Voor live deelname aan de NTVT webinars zijn 1 KRT-punt en 1 KRM-punt aangevraagd.

Registreren voor de webinar

FAQ over webinars

Doe mee aan de peiling: ‘Mening over speeksel’

speeksel_onbewerkt4kant.jpg

De oktobereditie van dit jaar gaat over speeksel. In het thema zal onder andere aandacht besteed worden aan speekseleiwitten, speeksel en mondgezondheid. Er wordt antwoord gegeven op de vraag wat je nu met speeksel kunt meten. Daarnaast twee artikelen met casuïstiek. Tevens komt de relatie tussen halitose en speeksel, alsmede de relatie tussen xerostomie en speekselsecretie bij jongvolwassenen aan de orde. Ook zult u in deze editie een artikel over de speekselkliniek vinden. Welk type patiënten komen daar? Wie verwijzen door? Welke subjectieve en objectieve metingen vinden plaats? Is er een richtlijn waaraan u zich kunt vasthouden? Na het lezen van de NTVT thema-editie in oktober van dit jaar ben je weer volledig op de hoogte.

Het NTVT is benieuwd naar de mening van alle mondzorgverleners over speeksel. Doe mee met deze unieke peiling die bestaat uit 10 korte stellingen en maximaal 2 minuten duurt. De resultaten van dit online-onderzoek worden gepubliceerd in het NTVT-themanummer ‘Speeksel’.

Laat uw stem horen

NTVT DentTalk podcast #3: Tandheelkundige slaapgeneeskunde; er gebeurt meer in je slaap dan je denkt!

11 mei: een nieuwe podcast

In podcast #3 zijn prof. dr. Frank Lobbezoo en dr. Ghizlane Aarab te gast. Hoofdredacteur dr. Casper P. Bots gaat naar aanleiding van hun artikel in de NTVT editie van april, op veilige digitale afstand in gesprek met hen. Kan OSAS leiden tot de dood? Is bruxisme ook goed voor de mens?  Zorgt kauwen echt voor meer doorbloeding van de hersenen? En, hoe belangrijk is goede slaap voor onze gezondheid?

Naar al onze podcasts

ontwerp zonder titel 1

Bij ruim helft van 60- tot 64-jarigen is sprake van multimorbiditeit

deze_maand_2020mei_web_1.jpg

Ongeveer 10 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische ziekte. Bij 54% van hen gaat het om multimorbiditeit, dat wil zeggen om 2 of meer aandoeningen. Vanaf de leeftijd van 40 jaar neemt de prevalentie van multimorbiditeit sterk toe. In 2018 blijkt uit zorgregistraties van huisartsen dat voor de groep van 60-64 jaar (ruim) de helft sprake is van multimorbiditeit (Volksgezondheidenzorg.info/Nivel, 2019). Dit loopt op tot ruim 85% van de mensen van 80 jaar en ouder. Hoewel multimorbiditeit niet zonder meer samenvalt met kwetsbaarheid, hebben kwetsbare ouderen wel vaak meerdere aandoeningen. (Bron: Staat van de Mondzorg/KNMT, 2020).

In het casuïstiekartikel ‘Acute ademnood bij een kwetsbare oudere: spontane aspiratie van een gebitselement’ beschrijven Jesper Jansen, dr. Claar van der Maarel-Wierink en dr. Leander Dubois een 68-jarige man die zich presenteert op de spoedeisende hulp met acute ademnood. De patiënt heeft COPD, wordt vanwege een acute bronchitis behandeld met een prednison stootkuur en verblijft in een woonzorgcentrum als gevolg van een recent doorgemaakte subarachnoïdale bloeding. Kortom, een patiënt met meer dan 2 aandoeningen, uit de leeftijdsgroep waarin ongeveer 6 op 10 personen meer dan 2 aandoeningen heeft.

Zie voor casusartikel Ned Tijdschr Tandheelkd 2020; 127: 282-285.

Editie 05

mei 2020

Tandletsel: een overzicht

Naar schatting heeft 20-30% van de 18-jarigen ooit een vorm van tandletsel opgelopen. Een derde hiervan moet de rest van zijn leven met de consequenties daarvan lopen. Adequate opvang en behandeling na het trauma kan verschil maken en de prognose van het getraumatiseerde gebitselement aanzienlijk verbeteren. Kennis over de diverse type letsels vormt de basis van de optimale behandeling. Op basis van de huidige literatuur wordt stilgestaan hoe details in het klinisch onderzoek kunnen helpen een betere inschatting te maken van de risico’s voor het verlies van gebitselementen en daarmee de behandelopties, dusdanig dat ze direct toepasbaar zijn in de praktijk.

Lees het hele artikel

De objectieve mondgezondheid van personen met de ziekte van Parkinson

In dit artikel wordt een onderzoek gerapporteerd over de objectieve mondgezondheid van personen met de ziekte van Parkinson, gerelateerd aan de duur en de progressie van de ziekte. Participanten waren 74 personen met de ziekte van Parkinson en 74 controlepersonen. Bij allen werd een mondonderzoek verricht. Dentate personen met de ziekte van Parkinson hadden statistisch significant meer gebitselementen met cariëslaesies, meer wortelresten en een grotere kwantiteit van biofilm en voedselresten dan dentate controlepersonen. Binnen de groep dentate personen met de ziekte van Parkinson waren het aantal gebitselementen met plastische restauraties en het aantal mobiele gebitselementen positief gerelateerd aan de duur van de ziekte. Verder waren bij deze groep het aantal gebitselementen met cariëslaesies, het aantal gebitselementen met plastische restauraties en het aantal wortelresten positief gerelateerd aan de progressie van de ziekte. Personen met de ziekte van Parkinson hebben ondersteuning nodig bij de mondverzorging, zeker bij het vorderen van de ziekte.

Lees het hele artikel

Bekijk alle artikelen

Waarom het NTVT?

Als wetenschappelijk tijdschrift met een rijke historie van 125 jaar is NTVT onmisbaar voor de mondzorgverlener van vandaag. Een abonnement op het NTVT biedt u:

 • Jaarlijks 11 edities van het tijdschrift
 • Toegang tot alle besloten onderdelen van www.ntvt.nl
 • De mogelijkheid om 11 x per jaar de NTVT-kennistoets te maken
 • De mogelijkheid om per jaar 33 door het Q-Keurmerk geaccrediteerde punten te behalen (KRT: 2,5 punten per toets, KRM: 2 punten per toets)
 • Uw nascholingspunten worden geregistreerd bij KRT en KRM
 • Toegang tot de e-learning "Acute medische situaties" (geaccrediteerd voor 2 punten)

Neem een abonnement

abonneren.png

kennistoets.png

Geaccrediteerde nascholing

Het NTVT biedt een toonaangevend vakblad en is een leidend kennisplatform voor de tandheelkunde, maar is ook aanbieder van bij- en nascholing. Iedere editie van het tijdschrift bevat een kennistoets, gebaseerd op de artikelen in die editie. Daarnaast heeft u als onderdeel van uw abonnement toegang tot de e-learning 'Acute situaties in de tandartspraktijk'. Bent u abonnee? U vindt de toetsen en elearning in uw persoonlijk online dossier.

Mijn NTVT

De nascholingen van NTVT zijn geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT) en het KwaliteitsRegister Mondhygiënisten (KRM).

Heb je je bachelordiploma tandheelkunde gehaald en ga je een master doen?

Gefeliciteerd! Het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde wil jou graag het NTVT-masterabonnement cadeau doen voor een periode van maximaal vier jaar (drie jaar masterstudie en één jaar na jouw afstuderen). Heb je al een studentenabonnement? Dan kun je dat per direct omzetten in een Masterabonnement.

Lees verder